Moj program

Kako savladati anoreksiju bez griže savesti

3 meseca, kompletan program

?Ovaj program se zasniva na mom ličnom pristupu za prevazilaženje anoreksije. Pristup sam kreirala nakon svoje višegodišnje, konačno uspešne, borbe sa anoreksijom.

?Ja živim po tom pristupu i istinski verujem da on rešava problem anoreksije na najuniverzalniji mogući način za svakog ko ima anoreksiju ili sumnja da može da je razvije. 

?Smatram da je ovaj program ključ za istinsko prevazilaženje koje traje i nije samo trenutno rešenje koje posle opet vodi do relapsa (povratka problema). U ovom programu ćeš dobiti sve informacije za koje smatram da su bitne za oporavak i resurse koji će ti ostati i koje možeš nastaviti da koristiš i nakon što se program završi, tako da ćeš moći uvek na njih da se vraćaš.

Kako ja pristupam suočavanju sa anoreksijom

Moj pristup se sastoji iz tri koraka:

 1. Definisanje i preciziranje strahova
 2. Uspešno prepoznavanje emocija i njihovo otpuštanje
 3. Unošenje hrane u svoj organizam bez straha ili krivice

I Definisanje i preciziranje strahova

Smatram da se anoreksija sastoji iz dva glavna straha koji su međusobno zavisni.

Prvi strah koji se formira kod devojaka koje imaju problem sa anoreksijom je strah od gojenja. Iz mog iskustva mogu da kažem da, čim sam izgubila 2-3 kilograma nakon jedne rigorozne dijete, u meni se javila želja da te kilograme nikako ne povratim jer mi je ta dijeta jako teško pala; te nisam htela da moj trud bude ni za šta.

Korigovala sam svoju ishranu tako da kontrolišem unos kalorija i izbacila pojedine namirnice iz straha da se ne ugojim. Što sam više kilograma gubila, strah od gojenja je postajao sve veći. Iz tog straha proizašao je i strah od hrane.

Zbog straha da se ne ugojim, neka hrana je postala zabranjena. Unošenje zabranjene hrane (npr. pizze, palačinki i hleba) se direktno kosilo sa mojom vizijom da održim kilažu do koje sam stigla mukotrpnim trudom.

Imajući to sve u vidu, zaključila sam da je definisanje i preciziranje ova dva straha, kao i proširivanje teme na ostale lične strahove koji su povezani sa strahom od gojenja, ključno za prevazilaženje bolesti. 

II Uspešno prepoznavanje emocija i njihovo otpuštanje

Kao student završne godine psihologije, sertifikovani PEAT procesor i poznavalac Tehnike Emocionalnog oslobađanja (EFT) uvidela sam koliku ulogu u borbi sa anoreksijom igraju emocije.

Naime, shvatila sam da je ključ u oporavku i ključ do unošenja hrane u svoj organizam bez straha ili griže savesti zapravo uspešno prepoznavanje emocija i njihovo otpuštanje.

U ovom programu naučićeš tri tehnike za uspešno prepoznavanje, prihvatanje i otpuštanje negativnih emocija koje će igrati glavnu ulogu u rešavanju emotivnih konflikata koje doživljavaju osobe sa anoreksijom kada su suočene sa zabranjenom hranom i idejom da će se potencijalno ugojiti. 

III Unošenje hrane u svoj organizam bez straha ili krivice

Ovaj korak ti se možda sada čini strašno. Međutim, uz tehnike koje ćeš naučiti na programu i sistem podrške koji će biti uspostavljen za grupu ovo će možda biti i najlakši deo. 🙂 Bitno je samo da pratiš prethodna uputstva iz programa.

Naime, kada definišemo i preciziramo strahove, krenućemo da se suočavamo sa njima (čitaj: ješćeš hranu koje se plašiš), ali to suočavanje neće biti ispunjeno panikom i željom da se što pre pobegne iz programa ili željom da prevariš mene i/ili program. S obzirom da u ovom programu postoji II korak koji će ti pomoći da se uspešno oslobađaš strahova/tuge/krivice, koliko god ti je to puta potrebno, suočavanje sa strahovima i unošenje zabranjene hrane će biti mnogo lakše. 

Kako funkcioniše program Kako savladati anoreksiju bez griže savesti?

Program Kako savladati anoreksiju bez griže savesti se može odvijati na tri načina:

 1. uz podršku na grupnom forumu
 2. uz grupnu Zoom podršku
 3. uz individualnu Zoom podršku
Program traje ukupno 3 meseca i može započeti kada god poželiš.

Šta dobijaš

 • 42 mejla (svakog drugog dana po jedan) u kojima će biti tačno opisano šta treba da radiš tog dana u okviru mog pristupa.
 • U tih 42 mejla ćemo obrađivati razne teme, samo neke od njih su: tema sekundarne dobiti, strah od gojenja, strah od hrane, tvoja piramida ishrane, strah od gubitka ljubavi, uticaj medija, uticaj autoriteta na tvoju sliku o sebi, strah od prejedanja…i tako dalje.
 • 3 tehnike emocionalnog otpuštanja čiji sam ja sertifikovani praktičar i koje su kreirane tako da možeš da ih koristiš sama i onda kada ti to najviše treba bez moje pomoći
 •  Pristup Discord grupi podrške za trenutne polaznice u trajanju od 3 meseca gde će biti ostale polaznice grupe kao i ja.
 • Grupa služi za deljenje rezultata zadataka koje je svako imao za taj dan uz moju pisanu podršku kao i za odgovore na sva pitanja
 • ?Za svakog polaznika grupe, na poklon roman “Plava”.
 • *Uz napredni nivo dobijaš sve prethodno i pristup grupnim video pozivima na tri meseca.
 • **Uz individualni nivo dobijaš sve prethodno i individualne sesije sa mnom

Po čemu se ovaj program razlikuje od drugih programa

Ovaj program predstavlja prvi program na našim prostorima koji ima cilj savladavanje anoreksije, a koji nije zasnovan na konvecionalnim metodama (psihoterapija ili psihijatrija). 

Ovaj program vodim ja, koja imam jedinstveno iskustvo: 

 • borila sam se sa anoreksijom skoro 10 godina, 
 • sa svojih 16 godina sam napisala i objavila roman o svojoj borbi sa anoreksijom,
 • imam znanje iz psihologije kao student završne godine Smera za psihologiju
 • posedujem sertifikate i iskustvo u primeni pojedinih alternativnih metoda energetske psihologije koje su mi pomogle da ovaj pristup za savladavanje anoreksije bude još efikasniji na nivou direktnog rada sa emocijama.

Kome je ovaj program namenjen

Ovaj program je za tebe:
 • Ukoliko ti se čini da imaš nezdrav odnos sa hranom i sumnjaš da postoji mogućnost da razviješ poremećaj u ishrani koji ima elemente anoreksije nervoze, atipične anoreksije, anoreksije atletike, ortoreksije i/ili restriktivnog poremećaja unosa hrane.
 • Ukoliko sumnjaš ili si sigurna da imaš poremećaj u ishrani koji ima elemente anoreksije nervoze, atipične anoreksije, anoreksije atletike ortoreksije i/ili restriktivnog poremećaja unosa hrane.
 • Ukoliko si već probala neke od metoda i tehnika za suočavanje sa anoreksijom ali te metode i tehnike nisu dale dovoljno dobre rezultate.
 • Ukoliko nisi probala nikakve konvencionalne tehnike i metode, a želiš da rešiš problem anoreksije kod sebe.
 • Ukoliko si probala da se sama izboriš sa anoreksijom, ali nisi uspela u tome.
 • Ukoliko si ranije već uspevala da se izboriš sa anoreksijom, ali si podložna relapsima.
 • Ukoliko ispunjavaš neki od goreopisanih uslova, znaj da je program namenjen za oba pola i za sve uzraste. Ukoliko si neko ko bi hteo da pohađa program, ali nisi još punoletna, potrebna je pisana saglasnost roditelja/staratelja.

Za koga ovaj program nije

 • Ovaj program nije namenjen roditeljima, partnerima ili bliskim osobama obolelima od anoreksije jer je prvenstveno fokusiran na pomoć osobi koja ima problem. Ukoliko te više zanima program koji je baš namenjen roditeljima, partnerima ili bliskim osobama, to možeš pronaći ovde.
 • Ovaj program nije za one koji od mene očekuju psihoterapeutsku/medicinsku pomoć jer ja nisam psihoterapeut, psihijatar, a (još nekoliko meseci) nisam ni diplomirani psiholog. 
 • Ukoliko imaš smanjen apetit bez prisutnog patološkog odnosa sa hranom (bez straha od gojenja ili pojedine hrane).

Koja je investicija u program

1.
Osnovni program

€75

(3 rate po 25)

 • 42 mejla sa zadacima
 • pristup Discord grupi podrške u trajanju od 3 meseca
 • pisana podrška preko Discorda
 • poklon roman “Plava”
 • pristup grupnim pozivima 3 meseca (2 mesečno)
 • 6 jedan na jedan video poziva

2.
Napredni program

€99

(3 rate po 33)

 • 42 mejla sa zadacima
 • pristup Discord grupi podrške u trajanju od 3 meseca
 • pisana podrška preko Discorda
 • poklon roman “Plava”
 • pristup grupnim pozivima 3 meseca (2 mesečno)
 • 6 jedan na jedan video poziva

3.
Individualni program

€300

(3 rate po 100)

 • 42 mejla sa zadacima
 • pristup Discord grupi podrške u trajanju od 3 meseca
 • pisana podrška preko Discorda
 • poklon roman “Plava”
 • pristup grupnim pozivima 3 meseca (2 mesečno)
 • 6 jedan na jedan video poziva

***Investicija je sa garancijom. Ukoliko ti program ne donese rezultate, vratiću ti novac. ?

Želela sam da ovaj program učinim dostupnim većini, znajući koliko je anoreksija mučan problem koji ometa svakodnevni život i funkcionisanje. 

Ukoliko ti je ipak ova cena previše velika naspram sredstava kojima trenutno raspolažeš, možda je moj roman bolje rešenje za tebe, za početak. Roman možeš naručiti ovde.

A za svaku prijavu na program Kako savladati anoreksiju bez griže savesti, roman ,,Plava’’ u e formatu dobijaš na poklon.? 

Utisci klijentkinja:

Ko sam ja?

Možda se pitaš ko sam sad pa ja da te vodim kroz ovaj proces i kako možeš da mi veruješ?

Ja sam Magdalena Miković i dolazim iz Čačka. Autorka sam tinejdž romana ,,Plava’’ koji je izdat u 1000 primeraka u Srbiji. Roman prati priču o Luni, tinejdžerki koja ima anoreksiju. Roman je inspirisan autobiografskim događajima iz mog života. 

Za svoje 22 godine sam se borila sa anoreksijom skoro 10. Iz te moje dugogodišnje borbe izašla sam kao pobednik i sa ogromnim iskustvom kako prepoznati i raskrinkati anoreksiju. 

Sa 17 godina sam dobila stipendiju i pohađala srednju školu u Velikoj Britaniji gde sam stekla dosta znanja iz psihologije, filozofije i drame. Moju ljubav prema psihologiji sam produbila na FMK u Beogradu, na departmanu za psihologiju. Trenutno sam student završne godine i do sad sam na fakultetu ostvarila odličan uspeh, sa prosekom od 9.76. 

Pored fakulteta, interesujem se za razne alternativne psihološko-energetske metode. U 2021. godini sam prošla sva tri nivoa Tehnike Emocionalnog oslobađanja (EFT) kod Jasmine Kovačev. Nakon završenog kursa, moje znanje je još više raslo pa sam se zainteresovala za PEAT metodu Živorada Slavinskog 2022. godine. Obuku sam završila i postala sertifikovani PEAT procesor u radu sa drugima.

Odgovori na često postavljana pitanja

Postoji više razloga za to i većina se tiče same prirode anoreksije. Kao neko ko je prošao borbu sa anoreksijom i kao neko ko se (ne baš tako uspešno) lečio u bolnici gde su bile i druge devojke koje su imale isti problem, došla sam do zaključka da više osoba koje imaju anoreksiju na jednom mestu nije pametno rešenje.

Htele one ili ne, osobe koje se bore sa anoreksijom se često upoređuju jedne sa drugima, pokušavaju da procene ko ima više, a ko manje kila, ko nosi veći, a ko nosi manji broj odeće. Kako bi izbegli to da upoređivanje negativno utiče na oporavak, nećemo održavati sastanke uživo.

Drugi razlog je to što osobe koje se bore sa anoreksijom često imaju više malih obroka u toku dana, te bi putovanje do neke lokacije otežalo ishranu i možda dovelo do toga se neki obroci preskaču. 

Takođe, teško je usaglasiti grupu da dođe na isto mesto u isto vreme kada svima odgovara (računajući vreme koje je potrebno da se stigne do mesta gde se održava sastanak). Neke osobe žive bliže, neke dalje, a neke u skroz drugim gradovima ili državama.

Grupni sastanci se ne snimaju iz razloga što su u 99% slučajeva informacije koje su ispričane u grupi poverljive. Takođe se očekuje da grupa sve informacije koje se podele i saznaju u grupi zadrže za sebe.

S druge strane, ukoliko ti je snimanje od presudnog značaja, možemo snimati individualne sesije u okviru programa Kako savladati anoreksiju bez griže savesti.

Znajući koliko je anoreksija mučan problem koji ometa svakodnevni život i funkcionisanje, svoju ponudu sam osmislila tako da ima po nešto za svakog ko želi da mu bude bar malo bolje.

Ukoliko trenutno nemaš novca, a hitno ti je potrebna bilo kakva pomoć, u ponudi imam i besplatne resurse, za koje se možeš prijaviti ovde.

Nisi sigurna da li je program za tebe? Klikni ispod da ti pošaljem prvi mejl iz programa besplatno?

***Ako se prvi put prijavljuješ na moju listu, prvo će ti stići u sanduče mejl da potvrdiš svoju adresu, kako bih bila sigurna da šaljem mejlove na pravu adresu.